Pets

Novo istraživanje: Ove pasmine pasa sklonije su oboljenju od raka

ISTRAŽIVAČI su otkrili koje pasmine pasa imaju veću vjerojatnost da dobiju rak, a rezultati opovrgavaju ideju da najveći psi imaju veći rizik od bolesti. Ispostavilo se da velike, ali ne i najveće, pasmine općenito imaju najveći rizik od raka, otkrila je studija objavljena u Royal Society Open Science, piše ABC News.

Istraživači su nastojali razumjeti kako rak počinje, kako se inicira te su postavili konkretna pitanja o tome kako je taj početak povezan s pasminama pasa, rekao je Leonard Nunney, evolucijski biolog sa Sveučilišta Kalifornija, Riverside i glavni autor istraživanja. Kod ljudi, obrazac pokazuje da kako tijelo postaje veće, očekuje se da će biti sklonije raku. Ali ova teorija ne primjenjuje se na čovjekova najboljeg prijatelja, pokazuje istraživanje.

“Imate pse koji variraju u veličini od čivave do mastifa ili njemačke doge. Dakle, postoji ogroman raspon veličina”, rekao je Nunney. Budući da veliki psi obično umiru u puno mlađoj dobi, oni zapravo imaju manji rizik od razvoja raka nego psi srednje veličine. “To je jednostavno zato što umiru mlađi”, dodao je.

Retriveri obično obolijevaju od neke vrste sarkoma

Neke od pasmina koje su najsklonije obolijevanju od raka su retriveri s ravnom dlakom, bernski planinski psi i westiji, a retriveri s ravnom dlakom obično obolijevaju od neke vrste sarkoma, rijetkog raka koji se često razvija u kostima i mekim tkivima.

Većina terijera, osobito škotski terijer, imaju veću vjerojatnost da će razviti rak nego što se ranije mislilo, s obzirom na njihovu veličinu. Terijeri imaju veću učestalost raka mjehura, ustvrdio je Nunney. Dobra vijest je da nema mnogo pasmina pretjerano sklonih raku.

Rezultati studije daju uvid u broj genetskih mutacija koje uzrokuju rak kod pasa i pokazuju da, iako inbreeding u podrijetlu pasmine skraćuje životni vijek, ne povećava rizik od raka općenito. Model korišten u studiji također se može primijeniti u budućnosti kako bi se utvrdilo počinju li pasmine više obolijevati od određenog raka.

“Psi su iznimno dobar model za razumijevanje genetskih promjena koje mogu dovesti do veće osjetljivosti na određene vrste raka”, rekao je Nunney.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *